Alles wat u moet weten over blauw licht

Bekijk ons Kantoorassortiment

Onze moderne wereld is overspoeld met kunstmatig licht. We gebruiken te veel verlichting voor onze huizen en werkplaatsen, heldere straatlantaarns en bewegwijzering langs onze wegen, en nu volgen de gloeiende schermen van onze mobiele apparaten ons overal waar we gaan. De ontwikkeling van kunstmatig licht staat ons toe om langer te werken, later te slapen, en bevordert onze 24 uur amusementscultuur.

Recent onderzoek heeft onze traditionele benadering ten aanzien van verlichting van zijn glans beroofd. Verschillende studies hebben zelfs aangetoond dat de golflengten van blauw licht uitgestraald door de meeste lampen en apparaten gevaarlijk kan zijn voor onze gezondheid. Om dit probleem aan te pakken, onderzoeken we de nieuwe reeks van innovatieve oplossingen die zijn opgedoken om ons te beschermen tegen schadelijk blauw licht om onze gezondheid en productiviteit te verbeteren.

De kleur van licht

De kleur van licht

Licht bestaat uit elektromagnetische deeltjes die reizen in golven, deze golven variëren in lengte en sterkte. Het menselijk oog is slechts gevoelig voor een beperkt deel van het spectrum, wat we zichtbaar licht noemen en als kleur zien.

Wanneer zichtbaar licht langere golflengtes heeft, en dus minder energie, zien we het als geel, oranje of rood. Terwijl kleuren met kortere golflengtes, zoals violet, indigo en blauw, zich aan de andere kant van het zichtbare spectrum bevinden.

De zichtbare golflengten van de zon met een hogere energie botsen vaker met atmosferische luchtmoleculen, daarom zien we de lucht als blauw. 

Licht en circadiane ritme

In de loop van miljoenen jaren van evolutie zijn onze lichamen afgestemd op het ritme van de zon. Het blauwe licht van de ochtendzon remt het vrijkomen van het slaaphormoon melatonine. Het leidt ook tot de productie van hormonen zoals cortisol en ghreline, die ons hongerig en alert maken.

Terwijl de rode tinten van de ondergaande zon of de groeiende afwezigheid van blauw licht, het proces omdraaien en het lichaam voorbereiden op de slaap tijdens de duisternis van de nacht.

Deze 24-uurs interne klok wordt het circadiane ritme genoemd, maar wordt ook wel de biologische klok genoemd. Naast het controleren van het vrijkomen van bepaalde hormonen, stelden de wetenschappers vast dat het ook fundamentele lichamelijke systemen beïnvloedt zoals spijsvertering, bloeddruk, temperatuurregeling, en metabolisme​.

Licht en circadiane ritme
We zijn omgeven door blauw licht

We zijn omgeven door blauw licht

We zijn omgeven door blauw licht. Het komt van nature voor in zonlicht en neemt af als een percentage van het zichtbare licht naarmate de middag vordert. Bij kunstmatig licht nemen de blauwe golflengten echter niet af, maar blijven ze de menselijke omgeving lang na zonsondergang verlichten.

Wanneer fotoreceptoren de kunstmatige blauwe golflengten waarnemen, wordt het circadiane systeem voor de gek gehouden door het te doen denken dat het midden op de dag is. Hoewel alomtegenwoordig kunstlicht ons kan helpen te werken en te spelen wanneer we maar willen, kan het moeilijk te vermijden zijn wanneer we het niet willen.

Dit geldt met name voor professionele omgevingen.

De verlichting van de werkplek

Werkplekken zoals kantoren, fabrieken, centrales en laboratoria verlichten hun ruimtes in toenemende mate met lichtdioden (leds). Tegen 2020, zal 45% van de mondiale verlichtingsmarkt bestaan uit led, volgens Boston Consulting Group.

Deze heldere en zeer energiezuinige lampen ondersteunen het gezichtsvermogen en pakken kwesties inzake energieverbruik aan. Werkplekken met een teveel aan blauwe led-golflengten van licht met een hoge energie kunnen echter gezondheidsproblemen voor werknemers en productiviteitsproblemen voor werkgevers veroorzaken.

De verlichting van de werkplek
Gezondheid

Gezondheid

Blauw licht kan onze gezondheid meer beïnvloeden dan de meeste mensen beseffen. Recente studies tonen aan dat het blauwe uiteinde van het lichtspectrum ook kan bijdragen tot netvliesschade en mogelijk tot AMD (leeftijdsgerelateerde macula-degeneratie). Het netvlies kan worden beschadigd door hoogenergetische zichtbare straling van blauw/violet licht dat het maculaire pigment in het oog doordringt. Volgens een onderzoek van het Schepens Eye Institute kan een lage dichtheid maculair pigment een risicofactor vormen voor AMD door meer blauw licht toe te laten. Licht met hoge intensiteit kan een schadelijke invloed hebben op onze ogen, onze geest en ons lichaam. Het is essentieel om je bewust te zijn van de risico's om jezelf te kunnen beschermen.
 

Het merendeel van het onderzoek naar de gevolgen van blauw licht heeft zich toegespitst op de mechanismen achter de schade aan de fotoreceptoren na slechts een korte blootstelling aan licht met een hoge intensiteit. Andere studies beweren dat blootstelling aan blauw licht ook schade kan veroorzaken in de fotoreceptoren. Verscheidene deskundigen hebben gesuggereerd dat de totale hoeveelheid blauw licht die tijdens ons leven wordt ontvangen een belangrijke factor kan zijn in de ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD).

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat blootstelling aan licht met specifieke golflengten of intensiteit ernstige schade aan het netvlies kan veroorzaken, wat het gezichtsvermogen kan aantasten. Fotochemische schade aan het oog treedt op wanneer de ogen worden blootgesteld aan licht met een hoge intensiteit in het blauwere bereik van het zichtbare spectrum (390-600 nm).

"De huidige visie suggereert dat er twee verschillende soorten van fotochemische schade zijn”, schrijven Tosin et al. in een essay uit 2016 over blauw licht en de fysiologie van de ogen. "Het eerste type is geassocieerd met korte, maar intense blootstelling aan licht, en het tweede type is geassocieerd met langere, maar minder intense blootstelling aan licht.” Beide hebben gevolgen voor het gezichtsvermogen en andere lichamelijke systemen.

De huidige visie suggereert dat er twee verschillende soorten van fotochemische schade zijn
"Constante" Schermkijkers

"Constante" Schermkijkers

Een onderzoek door de American Psychological Association (APA) rapporteert dat 86% van de volwassenen in de VS zegt dat ze “constant of vaak” hun e-mails, sms’en en sociale media bekijken. Deze "constante kijkers” zoals APA ze noemt, hebben hogere stressniveaus dan degenen die minder vaak met technologie bezig zijn.

Op een 10-puntsschaal, waar 1 "weinig of geen stress" en 10 "veel stress" is, is het gemiddelde gerapporteerde algemene stressniveau van constante kijkers 5,3. Voor niet-constante kijkers is het gemiddelde gerapporteerde stressniveau 4,4. Lichtschade is een belangrijke reden voor deze stress en de gevolgen ervan op de gezondheid.

Blootstelling aan blauw licht 's avonds beïnvloedt de kwaliteit van onze slaap en regelmatige blootstelling kan leiden tot slaapstoornissen. “De moderne samenlevingen zien nu uitdagingen in het bereiken van adequate slaap en ervaren een groot aantal slaapstoornissen,” zei Dr. Ana C. Krieger in een uitgave van Sleep Journal.

Tweeënzestig procent van de volwassenen in de VS geeft aan een paar nachten per week regelmatig slaapproblemen te hebben en iets meer dan 12% heeft een chronische slaapstoornis, volgens het Statistic Brain Research Institute.

"De voorlopige resultaten tonen aan dat verzwakt blauw ledlicht ‘s nachts de circadiane verstoring minimaliseert," zei Dr. Martin Moore-Ede, voormalig Harvard professor en hoofdauteur van het onderzoek. Het “schijnt ook de verhoogde eetlust en insulineresistentie te verhinderen die bij dezelfde personen wordt gezien die ‘s nachts aan conventionele leds worden blootgesteld," voegde hij eraan toe. 

De moderne samenlevingen zien nu uitdagingen in het bereiken van adequate slaap en ervaren een groot aantal slaapstoornissen
De nachtshift

De nachtshift

Als het lichaam ‘s nachts wakker is, heeft het een verminderde capaciteit om oxidatieve DNA-schade te herstellen en weg te ruimen,” zei Dr. Parveen Bhatti van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle. "Na verloop van tijd zou deze accumulatie waarschijnlijk het risico op kanker verhogen over meerdere sites, zoals is waargenomen onder ploegenarbeiders," voegde ze eraan toe.

Blootstelling aan licht ‘s avonds en ‘s nachts verhoogt bij mannen het risico op diabetes met 37% volgens ‘Shift work and diabetes mellitus’ door Gan Y et al. van Huazhong University of Science and Technology. Een andere studie over ploegenarbeiders met de nachtshift koppelde de effecten van conventionele ledverlichting 's nachts aan insulineresistentie en het risico op diabetes.

Met als titel ‘Taking the Obesity and Diabetes Risk out of Light at Night’ benadrukt het essay de risico’s die kunnen worden vermeden door eenvoudigweg de bio-actieve blauwe golflengten te verwijderen uit wit ledlicht.

Bescherm uzelf tegen blauw licht

Bescherm uzelf tegen blauw licht

Het nemen van voorzorgsmaatregelen om uw ogen te beschermen tegen blauw licht heeft tal van voordelen in ons dagelijks leven. Met name 72,6% van de Amerikaanse volwassenen meldden onlangs dat ze niet wisten dat brillen kunnen worden gebruikt om de ogen te beschermen tegen korte- en langetermijneffecten van digitale oogvermoeidheid. Gelukkig zijn er vele manieren om uzelf te beschermen tegen blauw licht, die zeer effectief zijn en waarvoor weinig inspanning nodig is.

Ledverlichting met verzwakt blauw licht

De manipulatie van de door ledverlichting uitgestraalde kleur is een van de mogelijkheden om mensen te beschermen tegen de gevaren van blootstelling aan blauw licht.

Verlichtingssystemen met verzwakt blauw licht en waarvan de kleur kan worden aangepast, kunnen worden geprogrammeerd om de natuurlijke patronen van de zon na te bootsen in binnenomgevingen. Blauwer licht wordt ‘s morgens uitgestraald, en dit wordt dan geleidelijk aan roder naarmate de dag vordert.

Dit kunstmatige zonlicht houdt professionals afgestemd op het ritme van de natuur, waardoor de schadelijke effecten van overmatige blootstelling aan blauw licht worden geminimaliseerd.

Ledverlichting met verzwakt blauw licht
Schermfilters voor blauw licht

Schermfilters voor blauw licht

Filters voor blauw licht op mobiele telefoons, computerschermen en andere apparaten komen ook steeds vaker voor. Ingebouwde functies zoals Apple's Night Shift en Android's Night Mode beperken de blauwe lichtspectra die 's avonds door het apparaat worden uitgezonden om de blootstelling aan blauw licht in de uren voor het slapen gaan te verminderen.

Het is nog beter om de schermen's avonds volledig te blokkeren, maar dit is niet altijd mogelijk met de eisen van het werk en de amusementscultuur.

De 20-20-20 regel

Dr. Beth Lennox, optometrist bij Cambridge Eye Care in Ontario Canada, promoot de 20-20-20 regel door een pragmatischer houding aan te nemen. Neem om de 20 minuten een pauze van 20 seconden en concentreer uw ogen op iets dat minstens 20 meter verwijderd is. “Deze eenvoudige regel zal uw ogen een broodnodige rust geven en zal oogvermoeidheid en andere computergerelateerde oogspanning verminderen,” legt Lennox uit.

Deze oplossingen richten zich op het beheersen van onze omgeving en ons gedrag om onze blootstelling aan blauw licht te beperken, maar dit is niet altijd mogelijk of wenselijk. Professionals kunnen overdag of 's nachts in situaties met veel blauw licht worden gedwongen om hun werk te doen.

Of het nu voor ongefilterde schermen of in goed verlichte ruimten is, een dergelijke blootstelling kan een nadelig effect hebben op de gezondheid van deze werknemers. Totdat de regelgeving de wetenschap van licht en slaap inhaalt, zullen deze professionals een oplossing moeten vinden die werkt in elke kunstmatig verlichte omgeving.
De 20-20-20 regel
Blauw licht blokkerende brillen

Blauw licht blokkerende brillen

Blauw licht blokkerende brillen fungeren als een persoonlijke filter voor blauw licht; ze kunnen de drager beschermen op elk gewenst moment en waar ze ook gaan. Deze bril blokkeert over het algemeen 100% van het licht bij golflengten korter dan 480 nm, wat goed is voor de overgrote meerderheid van potentieel schadelijk blauw licht. 

 Een onderzoek naar blauw licht door onderzoekers aan de University of Toronto testte deze theorie uit. Het melatoninegehalte van mensen blootgesteld aan helder binnenlicht die blauw licht blokkerende brillen droegen, werd vergeleken met mensen blootgesteld aan regelmatig dimlicht zonder bril. Toen beide groepen dezelfde melatoninegehaltes vertoonden, versterkte dit de hypothese dat blauw licht een krachtige slaaponderdrukker is en dat brillen die blauw licht blokkeren een levensvatbare bescherming bieden.

Verschillende auteurs hebben onderzoek gedaan naar de hoeveelheid blauw licht die iemand gedurende zijn hele leven ontvangt. Zij stellen dat het een belangrijke factor kan zijn in de ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). Volgens het essay van Tosini, et al. uit 2016, "kan het gebruik van lenzen (intra- en extraoculair) die blauw licht blokkeren ("blue-blockers") enige bescherming bieden tegen de ontwikkeling van AMD".

Laatste woord

De groeiende wetenschappelijke kennis heeft duidelijk gemaakt dat blootstelling aan kunstmatig blauw licht leidt tot een reeks ernstige gevolgen voor de gezondheid. Dit geldt in het bijzonder voor professionals die in goed verlichte omgevingen werken en voor mensen die vele uren voor schermen doorbrengen.

Gelukkig is de wetenschap van lichtschade toegenomen, net als ons vermogen om onszelf te beschermen. Het is nu van essentieel belang om ervoor te zorgen dat mensen de gevaren van blauw licht kennen en toegang hebben tot beschermende maatregelen.

READ OTHER ARTICLES