HET LASWERK

DE VERSCHILLENDE PROCEDÉS VOOR ELEKTRISCH LASSEN
Booglassen is een algemene term voor het ontwerpen van een elektrische boog die wordt gecreëerd tussen een elektrode en de te assembleren onderdelen.

Elektrisch laswerk, een gespecialiseerd vak

Elektrische booglassen is een assemblagemethode door smelten, met of zonder soldeersel om twee of meerdere delen permanent en stevig te assembleren. Om dit smelten te verwezenlijken wordt de energie gebruikt die gecreëerd wordt door een elektrische boog met sterke intensiteit en lage druk tussen een afsmeltende of hittebestendige elektrode en de te assembleren delen. Wat het gebruikte booglasprocedé ook is, de handigheid en ervaring van de lasser zijn essentiële factoren voor de kwaliteit van de lassen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende verschillende soorten booglassen: beklede elektrode, TIG, PLASMA, MIG/MAG, MIG/MAG-gevulde draad. Met uitzondering van het strik manuele lasprocedé beklede elektrode, verlopen deze processen zowel automatisch als manueel.

Elektrisch booglassen met beklede elektroden

Dit is het bekendste lasprocedé: de elektrische boog heeft een hoog warmtevermogen en ontstaat tussen de afsmeltende elektrode en de te assembleren delen. Het smelten van de bekleding stabiliseert de boog, biedt een gasbescherming en zorgt ervoor dat de metallische eigenschappen van het vloeibaar metaal aangepast kunnen worden.

Dit procedé wordt gebruikt in een werkplaats en erg vaak op de werf, voornamelijk voor koolstofstaal zonder of met een lichte legering, roestvrij staal, alsook voor het heropladen. 

Overeenstemming:
- MMA 
- SMAW 
- Procédé 111 volgens ISO 4063

Booglassen met niet-afsmeltende elektroden

 •  TIG-lassen (Tungstene Inert Gas)
  De elektrische boog wordt tot stand gebracht tussen de te lassen delen en een niet-afsmeltende elektrode in wolfraam, beschermd door een neutraal gas (voornamelijk argon). De boog komt tot stand tussen de hittebestendige elektrode (- van de generator) en het werkstuk (+ van de generator) onder invloed van een gasflux: algemenerwijze gaat het om een gas of een mix van zeldzame gassen. Het manueel TIG-lassen is een relatief traag proces, maar zorgt voor kwalitatief laswerk. 
   Dit proces wordt voornamelijk gebruikt voor het lassen van dunne onderdelen en voor een groot aantal materiaalsoorten, inclusief de meest delicate materialen om te lassen, zoals staal, roestvrij staal, legeringen van aluminium, magnesium, titanium, koper en nikkel. 
 Overeenstemming:
- GTAW Gas Tungten Arc Welding volgens de Amerikaanse normen
- Procédé 141 volgens ISO 4063

Booglassen met afsmeltende elektrodedraden

MIG/MAG-procédé
Met deze methode wordt de boog tot stand gebracht tussen een afsmeltende elektrodedraad die uit soldeersel en de te lassen delen onder een gasbescherming bestaat. Het MIG/MAG-lassen wordt ook "halfautomatisch lassen" genoemd, want de toevoer van de afsmeltende elektrodedraad in de lastoorts is gemotoriseerd. De keuze tussen MIG (Metal Inert Gas) of MAG (Metal Active Gas) hangt af van het te lassen materiaal en de beschermende atmosfeer.
 •  Het MIG-procedé wordt toegepast voor:
  - aluminium legeringen waarvoor men neutrale gassen gebruikt (uitsluitend argon of mix argon/ helium).
  - sterk gelegeerd staal (roestvrij staal) waarvoor men een mix op basis van argon gebruikt met een laag gehalte aan oxyderend gas (CO2 en/of O2).
 • Het MAG-procedé wordt gebruikt voor:
  - niet of licht gelegeerd staal met een mix van argon en zogenaamd "actieve" oxyderende gassen (CO2 en O2), waardoor de boog stabiliseert en er met de morfologie van het koordje en de gesmolten zone kan gespeeld worden.
   MIG/MAG-gevulde draad: het soldeersel is geen "massieve" draad meer, maar een buisdraad gevuld met flux en/of metaalpoeder waardoor er met de operationele omstandigheden en/of de metallurgie van het lassen kan gespeeld worden. Het beschermingsgas is steeds aanwezig
Overeenstemming:
- Metal Inert Gas
- Metal Active Gas
- GMAW: Gas Metal Arc Welding (met een volle elektrodedraad) volgens de Amerikaanse normen
- FCAW: Flux Core Arc Welding (met een buisdraad, ook wel gevulde draad genoemd) volgens de Amerikaanse normen
- Procédé 131 (MIG) of 135 (MAG) volgens ISO 4063

Plasmalaswerk​

Plasmalassen is een automatisch lasprocedé. Net als bij TIG komt de boog tot stand tussen een hittebestendige elektrode en de te lassen delen. De boog wordt beperkt bij het passeren van een dunne buis, wat de temperatuur ervan sterk doet toenemen (tot de "plasma"-toestand) en levert een hoge energiedichtheid. 
 Plasmalassen wordt voornamelijk gebruikt voor roestvrij staal en bepaalde edele metalen zoals titanium en de legeringen ervan.

 Overeenstemming:
- PAW: Plasma Arc Welding volgens de Amerikaanse normen

Gids lastinten

BOLLÉ SAFETY BESCHERMT ALLE OGEN

BOLLÉ SAFETY BESCHERMT ALLE OGEN

Het oog is een gevoelig en kwetsbaar orgaan. De gevolgen van een ongeluk aan de ogen zijn niet gering en kunnen gaan van een gewone irritatie tot algehele blindheid. Het is dan ook van groot belang u bewust te zijn van alle potentiële risico’s in de werkomgeving. Oogbescherming is ons vak, u een onberispelijke kwaliteit van onze producten verzekeren is onze lijfspreuk! 

Elektrisch booglassen zonder bescherming is gevaarlijk

Het kan een pijnlijke ontsteking van het hoornvlies en onomkeerbare troebelheid van de ooglens veroorzaken: cataracten. Ons assortiment is zorgvuldig bestudeerd en ontworpen om te voldoen aan de normen en de regels voor comfort en vormgeving. Ons team van specialisten helpt u oplossingen te vinden die het best aan uw risico’s zijn aangepast. 

De traceerbaarheid van Bollé Safety

De identificatie van producten en assortimenten maakt het mogelijk een controle van de kwaliteit van het product te waarborgen vóór de distributie. Deze followup maakt deel uit van het beleid van Bollé Safety om voortdurend het productaanbod, de kwaliteit, de service en de globale efficiëntie van de onderneming te verbeteren. 

Betrouwbare en comfortabele producten: gegarandeerd door Bollé Safety

Alle door Bollé Safety voorgestelde producten zijn conform de Europese geldende normen. De maskers van het assortiment hebben een gemiddelde garantie tussen 1 en 2 jaar. 
Voor uw veiligheid en overeenkomstigheid moeten de automatische verduisteringsfilters worden beschermd door middel van een beschermglaasje aan de buiten- en binnenzijde. Er mag geen enkele garantie worden afgesloten voor beschadigde filters die gebruikt worden zonder beschermingsscherm. 
Schade als gevolg van een slecht gebruik worden uitgesloten van de garantie.

DE ACTIEVE FILTERS MET VLOEIBARE KRISTALLEN, EEN "INTELLIGENTE" TECHNOLOGIE

Actieve lasfilters bieden een betrouwbare bescherming. Zowel in lichte als in donkere toestand beschermen ze permanent tegen UV/IR-stralen, warmte, vonken en spatten. De beschermingsgraad van het filter wordt bepaald om verblinding door de elektrische boog te voorkomen. Actieve lasfilters moeten altijd met een lashelm worden gebruikt. Zodra de overslag tot stand komt, worden actieve lasfilters automatisch donker en zodra de boog dooft, keren ze terug naar hun normale lichte toestand.

Op deze manier houdt de lasser beide handen vrij, wat het mogelijk maakt tijd te winnen, minder vermoeid te raken en een aanzienlijk betere kwaliteit te leveren dankzij de juiste plaatsing van de boog. Deze filters moeten absoluut worden beschermd door een beschermglaasje van polycarbonaat aan de binnen- en buitenzijde.

 Active Technologie, technische filters voor een optimale bescherming.
DE ACTIEVE FILTERS MET VLOEIBARE KRISTALLEN, EEN "INTELLIGENTE" TECHNOLOGIE